5 tips til den store dag
Et bryllup er for mange den vigtigste dag i deres liv. Alle dem du holder af kommer for at hylde dig og din partner på Jeres store dag. Det er en dag spækket med kærlighed, samvær, sjov og fest. En dag i har brugt ufattelig meget energi og tid på at arrangere. Der bliver taget omkring en million beslutninger når man skal holde et bryllup.
Du læser måske dette fordi du selv skal giftes eller er tæt på en som skal.
Jeg har været fluen på væggen til masser af bryllupper og har tasken fyldt med gode oplevelser.
De oplevelser har også givet mig god viden om hvad der fungerer godt og hvad der kan skabe udfordringer. Derfor har jeg lavet en liste til dig der planlægger bryllup med ting der kan gøre dagen lidt bedre.
1: Kvinder! Boost din mand!
Jeg havde aldrig troet det var nødvendigt at skrive dette tip, men efter mange bryllupper har jeg oplevet det igen og igen. Måske er det fordi at kvinden har været i spidsen for forberedelserne/har et brændende ønske om gode billeder, jeg ved det ikke. Men en sætning der går igen lige før de professionelle bryllupsportrætter skal tages er: ”Daniel, min mand er ikke særlig god på billeder” eller ”Min mand har svært ved at smile ordentligt”. Den sætning er ikke ligefrem noget der får manden til at føle sig awesome. Kvinder, i siger det selvfølgelig med den bedste mening. Det jeg tolker ud fra sætningen er: ”Daniel, kan du ikke bruge dine tricks til at få min mand til at være så lækker, som jeg nu ved han er?”. Du vil så gerne have et naturligt smil frem hos din mand og det giver jo fint mening. Det komiske er dog, at sætningen ”Han kan ikke smile pænt på billeder” oftest nævnes med gommen lige ved siden af. Så! Skal du giftes og er du nervøs for om din mand bliver god på billederne?
Skift sætningen ud og brug i stedet: ”Min mand er SÅ lækker!” og stik ham et kys! En god fotograf har masser af tricks til at få de naturlige smil frem og ved du hvad? Til bryllupper er i SÅ glade at jeg faktisk bruger mere tid på at dæmpe jeres smil end få dem frem 😉
2: Gå laaaaangsomt!
Du ligner en million, håret er sat, brudekjolen er på, makeuppen sidder i skabet. Dit hjerte hamrer og der er sommerfugle i din mave.
Du står sammen med din far og er klar til at gå ind i kirken, hvor dine venner og familie sidder og venter spændt på at se dig. Du har glædet dig til denne dag længe og nu er det nu!
Tag en dyb vejrtrækning og gå laaaaangsomt! Du har ikke travlt, husk det! Denne tur op af kirkegulvet skal nydes, tag dig tid, kig rundt, kig på din
kommende mand der måske står og fælder en tåre imens han venter på dig. Jeg har set brude gå i alle hastigheder og den bedste hastighed er langsomt! Din familie og venner får da muligheden for at se dig ordentligt og i mine øjne den vigtigste del: Fotografen når at få en masse skarpe billeder af dig!
3: Portrætter før, under eller efter reception?
Denne snak har jeg haft med rigtig mange brudepar der ikke har sømmet dagens gang helt fast endnu. Skal de professionelle portrætter tages før kirke? Lige efter kirken? Halvvejs under receptionen? Efter receptionen? Der er mange muligheder!
Med mange bryllupper i bagagen har jeg en meget klar anbefaling. Få taget jeres portrætter lige efter kirken. Når I kommer ud af kirken kommer gæsterne og lykønsker jer.
Der kommer måske en fancy bil og henter jer for at køre jer til receptionen. Jeg anbefaler at vi kører direkte til den aftalte lokation for at fotografere jer. I tænker måske: ” Jamen Daniel, kagen skal jo skæres for og gæsterne skal bydes velkommen og de kan da ikke bare sidde og vente på os?”. Jo de kan! Gæsterne begynder ikke på den flotte kage før I ankommer, bare rolig. Skal gæsterne bydes velkommen til receptionen? Det er netop det en toastmaster er til for.
Denne dag er SÅ vigtig for Jer! Tiden skal derfor udnyttes bedst muligt. Tænk på, at i er de første der kører fra kirken. Først når I er kørt begynder gæsterne at gå til deres biler. Det kan tage lang tid! Bedsteforældre, små børn og folk der lige skal tisse af er med til at gøre gæsternes transport fra A til B til et langsommeligt projekt. Tiden de bruger på transport kan lige så godt udnyttes til at få taget de professionelle bryllupsportrætter.
Alt efter årstid afgør lyset også hvilke billeder i får taget. Hvis I har et vinterbryllup og ønsker flotte udendørs portrætter bliver det fx en mørk fornøjelse kl. 17:30.
Grunde til at fotografere på andre tidspunkter end før receptionen:
- I har små børn der skal være med på billederne, derfor kan det være bedst at gøre før kirke eller på et senere tidspunkt hvor de ikke sover.
4: Professionel fotograf? Amatørfotograf? “Onkel Bent”?
Et bryllup er en dyr fornøjelse! Dyrere end man lige regner med! Da jeg selv skulle giftes spurgte min kommende kone hvad jeg tænkte det ville koste. Jeg anede intet om priserne i den spæde start af planlægningen. I et bryllupsblad kunne man skrive priser ned på de forskellige ting til et bryllup og regne sammen hvad den endelige pris kunne være. Min slutpris landede på 50.000 kr. På den næste side i bladet stod der så, at mandens bud på prisen normalt skulle ganges med tre for at lande på den endelige slutpris. Det bryllupsblad havde rimelig god erfaring med forskellen på mænd og kvinders syn på bryllupper.
I har booket hotel/forsamlingshus, mad, musik, kage, købt kjole og meget meget andet. I mangler nu at booke en fotograf og hvad skal man vælge?!
Her er tre valgmuligheder de fleste bruger, fra den billigste til den dyreste:
Onkel Bent:
Onkel Bent er ham/hende fra familien der har et kamera eller den nyeste telefon. I har måske set hans billeder på Instagram hvor han laver flotte billeder af blomster fra hans have. Han vil måske gøre det gratis? Eller for et ekstra stort stykke kød til bryllupsmiddagen.
Fordele ved Onkel Bent:
Han er billig.
Ulemper ved Onkel Bent:
Han har ikke fotograferet bryllupper før.
Han kan ikke posere mennesker.
Han ved ikke hvordan man udnytter naturligt lys.
Han har ikke 100% styr på ISO/Blænde/Lukkertid og måske ender billederne fra kirken med at være uskarpe og slørrede.
Han kender ikke til redigering.
Han kender ikke til de vigtige situationer der SKAL foreviges.
Han bruger mere tid på at snakke med familien end at tage billeder.
Hans kamera står på ”auto” og blitzen fyres af konstant.
Han aner intet om komposition.
Han aner intet om eksponering.
Han aner intet om fokus og hvor det skal lægges.
Amatørfotografen:
Der findes utallige amatørfotografer der tilbyder at fotografere til små penge. Amatørfotografer kan være bedre end professionelle og værre end Onkel Bent. Den største ulempe ved at bruge amatørfotografen er usikkerheden. Det er en form for gambling. For ja, du kan få den bedste fotograf nogensinde til en billig pris. Eller du kan få den værste fotograf der laver alle tænkelige fejl.
Fordele ved amatørfotografen:
Prisen er billigere end professionel.
Amatørfotografen interesserer sig og går efter de gode billeder.
Har kendskab til redigering.
I har set fotografens galleri og ved nogenlunde hvad i får.
Ulemper ved amatørfotografen:
Er stadig ny i faget.
Usikkerheden i om fotografen kan levere det i ønsker.
Har ikke 100% styr på redigering.
Den manglende erfaring kan resultere i at vigtige øjeblikke ikke bliver foreviget.
Laver stadig begynderfejl.
Kender måske ikke til posering.
Den professionelle fotograf:
Den professionelle fotograf er den dyreste af de tre, men af god grund. Her får du hvad du betaler for, – sikkerhed og tryghed.
Fordele ved at bruge en professionel fotograf:
Du skal ikke bekymre dig om billeder hele dagen for du er i trygge hænder.
En fotograf der lytter, forstår og agerer. Den professionelle fotograf ved hvor vigtig en dag det er og gør sit for at fange alle de vigtige øjeblikke.
Formøde: I afstemmer forventninger, snakker om billedstil, vigtige ting for jer og alle de små detaljer.
En fotograf der får den bedste udgave af Jer i kameraet. En professionel har erfaring med alle typer mennesker og ved hvilke ting der virker.
I vil få hjælp til at posere så i ser bedst mulig ud.
Redigerer billederne professionelt.
Leverer et professionelt resultat.
Har 100% styr på det tekniske.
Kan se de magiske øjeblikke før de lander.
Kan arbejde med naturligt lys og flash alt efter lys og vejr.
Kan give gode råd og vejlede grundet erfaring.
Ulemper ved den professionelle fotograf:
Pris kan virke høj.
Overstående er vejledende og kan selvfølgelig variere. Man kan ramme en Onkel Bent der faktisk har fuldstændig styr på hvad han laver. Men generelt er der en grund til en professionel koster. Erfaring er guld værd, det samme er tryghed og sikkerhed. Hvis ikke man har råd til en heldagsfotografering af en professionel vil jeg anbefale at lave en mix af overstående. Sørg for at booke en professionel fotograf til de vigtigste øjeblikke.
5: Spørg om hjælp, det koster intet.
Når I holder så stor en fest er det næsten umuligt at stå alene med hele planlægningen og arbejdet. Venner og familie bakker jer op og ønsker i får den bedste dag nogensinde. De ønsker at hjælpe, men ved ofte ikke hvad de skal hjælpe med. Ja, borddækning, beroligende støtte til nervøsiteten og polterabend er noget man hurtig kan tilbyde sin hjælp til. Men der findes så mange andre opgaver hvor familien og vennerne kan gøre en stor forskel.
Mange brudepar bliver overrasket når jeg beder dem om at tage en ven/veninde med til portrætfotograferingen. Lige indtil bruden skal gå igennem noget halvmudret græs/skovbund imens hun skal løfte kjolen, holde brudebuketten og have noget at støtte sig til for ikke at falde. Måske der også lige er en ekstra jakke med, paraply, ekstra sko og taske?
Det er aaaalt for meget at slæbe rundt på. Tag en veninde med! Lad hende om at bære på alle tingene så det eneste du skal tænke på er at holde din kjole så den ikke bliver beskidt. Veninden kan også sørge for at holde dine pæne sko imens du træder igennem beskidt underlag. Når jeg skyder bryllupsportrætter er det lige før gommen holder brudebuketten mere end bruden for han får altid den at holde når vi skal bevæge os rundt.
Skal alle gæster fotograferes i par? Bed om hjælp! Find hende i familien der kender de fleste og samtidig kan råbe højt! Hun kan gå rundt og sende folk til fotografering og samtidig krydse dem af som har været der. Fotografen har ingen chance for at vide hvad folk hedder og hvem der er hvem.
Det samme gælder gaveåbning. Nogle brudepar ønsker selv at gøre det. Men jeg kan virkelig anbefale at få nogle veninder til det. De kan åbne alle gaver og notere i en bog hvilke gaver der er fra hvem. På den måde sparer i også tid så i i stedet kan hygge med gæsterne.
Skal du giftes og mangler du en professionel fotograf? Tag et kig i mit bryllupsgalleri
Kontakt mig så laver jeg et uforpligtende tilbud og vi kan snakke om hvordan Jeres store dag kan blive foreviget med flotte resultater.
Har du set mine andre posts?
Her kan du læse super gode tips for at opnå en god børnefotografering